top of page
  • Yazarın fotoğrafıAbdulkadir Koçer

FELÇ ÇARESİZLİK DEĞİLDİR!

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2019


Eğer hızla hareket eder ve ilk 4.5 saat içinde #felç veya toplumdaki yaygın kullanılan başka bir ifade ile #inme geçiren hastaları karşılayabilecek donanıma sahip bir hastaneye ulaşabilirseniz; kandaki pıhtıyı çözücü (#trombolitik) ilaç verilerek damarınızın açılabilme imkanı vardır.



Bu #ilaç için uygun olan 3 hastanın 1’inde iyileşme, 8 hastanın ise 1’inde ise tam iyileşme gözlenir.


A. İlk 3 saat içinde hastaneye ulaşabilen, ilk incelemede büyük bir #beyin hasarı düşündüren bulguları ve kanaması olmayan her erişkin hasta #pıhtıçözücü ilaç tedavisi için adaydır.


B. 3 ile 4.5 saat arasında hastaneye ulaşabilen hastalar için ise ilave şartlar gerekir. Bu hastalara; “80 yaş üstü değilse, diyabet öyküsü, geçirilmiş inme öyküsü, ağızdan pıhtı çözücü ( #antikoagulan ) ilaç kullanımı öyküsü, büyük beyin hasarı (beynin bir yarı küresinde 1/3 den fazla hasar) ve çok ağır düzeyde bir felci yok” ise pıhtı çözücü ilaç verilebilir.


C. 4.5 ile 6 saat arasında hastaneye yetişebilmiş hastalarda ise yapılabilecek tek bir seçenek vardır. O da endovasküler girişim ile trombektomi (damarın içine girerek pıhtının içine ilaç verme ve / veya değişik metotlar kullanarak pıhtıyı alma yöntemleri) yapmaktır. Buna ilaveten toplumda şah damarı olarak bilinen KAROTİS atar damarında tıkanıklık, büyük dalında (orta #serebral atardamarı) kökten tıkanıklık veya beynin arka kısımlarına kan sağlayan BAZİLER atar damarında tıkanıklık mevcutsa bu hastalara da #endovasküler girişim yapılabilir.

7 görüntüleme0 yorum
bottom of page